Eesti MuuseumiühingEesti Muuseumiühing

Muuseumiöö 2020 teema valitud ja registreerimine avatud!

Tere, hea kolleeg ja Muuseumiöö korraldaja!

Järgmine Muuseumiöö toimub 16. mail 2020. aastal ning rohkem kui 200 muuseumitöötaja osalusel toimunud hääletamisel valiti öö teemaks sel korral ülekaalukalt “Öös on aega”. 

Kui see teema Sind innustab ning soovid oma muuseumi või kollektsiooni 2020. aasta Muuseumiööl külastajatele avada, siis palun täida ankeet hiljemalt 31. jaanuariks 2020, et saaksime Sinuga sündmust ette valmistades arvestada! Tuletame meelde: öö programmiga saavad liituda kõik Eesti muuseumid või muud mäluasutused, erakogujad ning kollektsionäärid, kes on valmis oma uksed külastajatele avama muuseumiööl kl 18-23 ning tasuta. Muuseumiöö toimkond korraldab öö kommunikatsiooni- ja turundustegevused, et õige publik teie juurde tee leiaks.

Kõik osalevad muuseumid on teretulnud õhtut sisustama temaatilise eriprogrammiga, mis sellel aastal keerleb sõna “aeg” ümber. Eriprogramm on võimalus avada oma kogu või ekspositsiooni uue nurga alt ja mõtestada neid meeldejääval ja huvitaval moel. Öö eriprogrammid kogume kokku öö veebilehele ja öö voldikusse; osalevad muuseumid saavad öö kodulehe kaudu kavasid üles laadima hakata jaanuari lõpus.

Aeg on asi, mida inimestel on justkui järjest vähem, aga teisest küljest on meil kõikidel justkui sama palju aega – 24 tundi ööpäevas. Mida me ajaga peale hakkame, kuidas aeg kulgeb, kuhu aeg kaob ja millises ajas me üldse elame? Kuidas mõõdetakse aega poeetiliselt, bioloogiliselt, astronoomiliselt, tehnoloogiliselt? Muinasaeg, keskaeg, nõukogude aeg, vabaduse aeg – muuseumidel on ajaga palju pistmist, sest eks tegelevad need ju suuresti ühe või teise hetke aja hoidmise, uurimise ja näitamisega. Võime vaadata üht ja teist asja, ja küsida, mis aegne see asi on? Kõigil asjadel tundub olevat oma aeg: sünniaeg ja künniaeg, prooviaeg ja kooliaeg, sõjaaeg ja rahuaeg, õitseaeg ja uneaeg. Ja on ju tore, kui keegi ütleb, et jah, päeval on kiire, aga ÖÖSEL on AEGA.

Ankeedi leiad SIIT.

Nagu ka eelmise muuseumiöö ajal, on kavas korraldada muuseumiöö bussisõite, et kaugema kandi muuseumid ja kaugema kandi rahvas omavahel kokku viia. Andke palun teada, kes on huvitatud oma maakonnas bussisõitude korraldamisest. Raha on kavas taotleda Kulka maakondlikelt ekspertgruppidelt.

PS Tasapisi hakkame ette valmistama ka Muuseumiöö publiku-uuringut, sest eelmisest on juba väga palju aega möödas. Kui tunned, et tahaksid selles protsessis kaasa mõelda – rääkida, mis oleksid just Sinu muuseumi vaatenurgast olulised küsimused, aidata sõnastada eesmärke ja kaaluda meetodeid – siis saad ankeedis sellest teada anda; oleme koostamas väikest töögruppi.

PPS  Kui plaanid oma muuseumiga sel aastal muuseumiööst osa võtta, ent pole varem sündmusega kokku puutunud, siis oled teretulnud tellima endale Muuseumiöö korraldajate uudiskirja, saad seda teha SIIN. Tellimusest saad igal hetkel ise loobuda.

Muuseumiööd korraldab MTÜ Eesti Muuseumiühing.

Heade soovidega,
Muuseumiöö meeskond

Vivian Siirman
Muuseumiöö koordinaator (Põhja-Eesti muuseumid)
viviansiirman@gmail.com
56 636 791

Annika Kupits
Muuseumiöö koordinaator (Lõuna-Eesti muuseumid)
annika.kupits@gmail.com
5981 4501

Triin Männik
Muuseumiöö kommunikatsioon
triin@pluk.ee
5620 1104