Eesti MuuseumiühingEesti Muuseumiühing

Muuseumivaldkonna tippkonverents „Momentum: näitused ja mälu“ sügisel Eesti Rahva Muuseumis

30. septembrist 2. oktoobrini 2024 toimub ERMis rahvusvaheline konverents „Momentum: Exhibitions and Memory”, mis toob kokku maailma näitusespetsialistid paarikümnest riigist.

ICEE aastakonverents kestab kolm päeva ning sisaldab ekskursioone Eesti muuseumidesse, mille käigus tutvustatakse Euroopa kultuuripealinna Tartu muuseumite paremaid näitusi. Rahvusvahelised külalised vaatlevad muu hulgas järgmisi väljapanekuid: „Kellel kuulub öö?“, „Paralleelilmad“ püsinäitusel „Kohtumised“ (ERM) „Euroopa mängib“ (Mänguasjamuuseum), „Linnal on lugu“, „Lapseks olemise kunst. Lapsepõlv Tartus 1890–1940“, „KGB kongid“ (Tartu Linnaajaloo Muuseumid), „Varjatud maailmade avardumine“ (TÜ muuseum).

Konverents on ingliskeelne ja hõlmab kolme katusteemat: näitused ja mälu, näitused ja keskkonnamõju, näitused ja innovaatilised meetodid. Mõned töötoad toimuvad ERMi näitustel.

Peaettekannetes käsitletakse muuseumite jaoks põletavaid küsimusi, näiteks kuidas arvestada näituste raames külastajate kogemuste, vaadete ja väärtustega, seda ka väga tundlikel teemadel. Ukraina Oleksandr Dovženko Riikliku Filmikeskuse direktor Olena Hontšaruk ja Ühendkuningriigi Rahvusvahelise Orjanduse Muuseumi juhtkuraator Miles Greenwood mõtisklevad, kuidas näitused kogukonnamälu (ümber) kujundavad. Sarajevo Sõjaaegse Lapsepõlve Muuseumit on kiidetud suutlikkuse eest aidata mõista, kuidas keerulised ajad on lapsi mõjutanud. Muuseumi teadusdirektor Amina Krvavac ja uurija Lebogang Marishane  Lõuna-Aafrika Vabariigist jagavad oma lähenemist, dilemmasid ja unistusi, kuidas luua näituste abil tuleviku mälestusi. Kindlasti on põnev kohtuda 2024. aastal Euroopa aasta muusemi auhinna võitnud Saami muuseumi Siida direktori Taina Máret Pieskiga – nimelt kuulutati Inaris asuv muuseum ka Soome aasta muuseumiks 2024.

Aastakonverentsi osaks on alati ka valdkonna teadmist ja rahvusvahelisi rändnäitusi tutvustav näituste turg ning kohtumised, kus kuraatorid, kujundajad, näituste tehniline ja praktiline pool ning agentuurid saavad rääkida ning kogemusi vahetada.

Peaettekannete esinejate tutvustusprogramm ja piletid.

Konverentsi korraldavad Eesti Rahva Muuseum, ICOM Eesti, ICOM ICEE, International Coalition of Sites of Conscience (Rahvusvaheline Mälupaikade Koalitsioon).

ICOM ICEE on Rahvusvahelise Muuseuminõukogu (ICOM) näituste valdkonna alakomitee, kuhu kuulub üle 1000 liikme. ICEE liikmed moodustavad ülemaailmse võrgustiku muuseumi professionaalidest, näituste agentuuridest, disaini- ja kujundusfirmadest, kes loovad ja pakuvad rändnäitusi.

Kontakt
Kristjan Raba
näituste eriprojektide koordinaator
ICOM ICEE juhatuse liige
Eesti Rahva Muuseum
Kristjan.Raba@erm.ee