Eesti MuuseumiühingEesti Muuseumiühing

Kutsume muuseumeid kaasa lööma uudishimu päeval!

Eesti Vabariigi President Alar Karis on kutsunud üles 17. novembril tähistama uudishimu päeva, sest tarkus algab tahtmisest teada saada. Uudishimu päev toimub ka tänavu!

Eesti Muuseumiühing kutsub muuseumirahvast üles sel päeval ühiselt korraldama avalikkusele suunatud aktsiooni, et tuua suurema hulga inimeste teadvusesse Eesti rikkalik kultuuripärand ning selle hoiustamistingimused meie muuseumides. Ühisaktsioon annab võimaluse avalikkuse ette tuua mitmeid kogudega ning pärandihoidlaga seotud aspekte, esmajoones:

  1. 94% Eesti inimestest peab kultuuripärandi säilitamist järeltulevatele põlvedele oluliseks, kuid avalikkuses pole just kuigi palju teadmist, millised on muuseumide vajadused ja väljakutsed, et hoidlates talletatud pärand säiliks;
  2. paljusid muuseume kimbutab ruumipuudus ning ca ⅔ muuseumide kogudest on praegu tingimustes, kus ei ole tagatud nende pikaajaline säilimine; 
  3. ligi 96% museaalidest on igapäevaselt hoidlates peidus ning aktsiooni käigus saaks huvilised parema teadmise, millised väärtused hoidlates veel peidus on.

Kuidas muuseum aktsioonis kaasa lüüa saab? Kutsume muuseume üles: 

  • uudishimu päevale eelneva nädala (11. – 17.11) jooksul jagama sotsiaalmeedias fotot ja lugu kogust/hoidlast/esemest. Loome selleks ka ühise hastagi ehk teemaviite
  • just sel päeval või nädalavahetusel pakkuma oma muuseumi hoidlates huvilistele eelregistreerimisega giidituuri või giidituure.  

Hetkeseisuga kaardistame muuseumirahva soovi ja huvi aktsiooniga kaasa lüüa. Meie omalt poolt pingutame selle nimel, et teemaga meediasse jõuda ning aktsioon ning kogude temaatika laiema avalikkuse ette tuua.

Oma huvi, mõtted ja tähelepanekud, palun pane sellele vormile kirja. Siis teame, kas ja kuidas edasi liikuda!

Ootame teie tagasisidet 18. septembriks.

Lisainfo:

Anu Viltrop
Tegevjuht
Eesti Muuseumiühing
E-post: anu@muuseum.ee
Tel: +372 5665 9118