Eesti MuuseumiühingEesti Muuseumiühing

MUUSEUMIROTID 2021

Eesti muuseumide aastaauhindade konverents ja auhinnatseremoonia toimusid 28. jaanuaril 2022 Eesti Maanteemuuseumis ja Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses.

Eesti muuseumide aastaauhindadega tunnustatakse parimaid muuseumispetsialiste ning väärtustatakse ja tuuakse esile muuseumitöö eri tahke. Konkursile laekus 93 taotlust.

2021. aasta parima püsinäituse tiitli ja Suure Muuseumiroti võitis Eesti Vabaõhumuuseumi näitus “Kolhoosi korterelamu”. Parima ajutise näituse auhinna ja Väikese Muuseumiroti sai Saaremaa Muuseum oma näituse “Viikingid enne viikingeid” eest. Kokku tunnustati Eesti muuseumide aastaauhindade galal ühtteist Muuseumiroti laureaati.

Preemiad pani välja Eesti Kultuurkapital. Lisaks andis Eesti Muuseumiühing  välja Aasta Turundaja auhinna. Eriauhinna Rotilõks pani kõige külastajasõbralikumale muuseumile välja ka EAS. Mõlemad eriauhinnad pälvis Saaremaa Muuseum.

Rõõm on näha, kuivõrd palju eriilmelisi ja põnevaid elamusi pakkuvaid muuseume Eestis on. Võime olla tõeliselt uhked enda muuseumide üle, kelle teemade ja programmide ring on uskumatult lai. Seega on muuseumide aastaauhindade konkursil juba nominentide hulka valituks osutumine märkimisväärne saavutus – Eesti on teatavasti väga muuseumirohke riik ning konkurents seega tihe. Sügav kummardus ja aitäh kõigile, kes hoiavad meie kultuuripärandit ning kujundavad ja panustavad meie muuseumimaastikku, mis meid aina uuesti üllatab ning avastamisrõõmu pakub,  ütles kultuuriminister Tiit Terik.

Konverents ja gala on järelvaadatavad:

https://www.youtube.com/watch?v=csZSY8Cl1tQ

https://www.youtube.com/watch?v=4Hrs0bOlEhI

LOE ARTIKLEID:

 

Eesti muuseumide aastaauhindade laureaadid on:

  • AASTA PÜSINÄITUS 2021 on Eesti Vabaõhumuuseumi näitus “Kolhoosi korterelamu”, kuraatorid Dagmar Ingi, Maret Tamjärv ja muuseumi tugiteenuste direktor Jaak Kõiva.

  • AASTA AJUTINE NÄITUS 2021 on Saaremaa Muuseumi näitus “Viikingid enne viikingeid”.  Laureaadid: näituse projektijuht Taniel Vares ja kuraator Marge Konsa.

  • AASTA MUUSEUMIKOGU ARENDAJA 2021 on Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi projekt “Spordimuuseumi innovaatiline avahoidla uue külastajateekonna keskse osana”. Meeskond: Kaarel Antons, Maris Mägi, Toomas Koitmäe ja Siim Randoja.

  • AASTA KONSERVEERIMISTÖÖ 2021 autor on Eleri Paatsi ja Eesti Loodusmuuseumi projekt “Kalatopiste uurimine ja konserveerimine Eesti Loodusmuuseumi kogude baasil”.

 

  • AASTA KOGUKONNASÕBER 2021 on Jelena Tšekulajeva Tallinna Linnamuuseumi osalusprojektiga „Muuseumi laboratoorium. Eestivene lugu“.

  • AASTA MUUSEUMIHARIDUSE EDENDAJA 2021 on Eesti Kirjanike Muuseumide Ühingu projekt “Tähtteose kiirkurus”. Projekti panustasid Egle Adams, Indrek Aija, Malle Avans, Aimi Hollo, Tiina Kivits, Tanar Kirs, Hegely Klaus, Toomas Muru, Mari Niitra, Reelika Räim, Elle-Mari Talivee, Elmar Trink, Maarja Vaino, Kri Marie Vaik, Mari Vapper, Janek Varblas, Meeli Väljaots ja Erlich Lõwi.

 

  • AASTA TEADUSTRÜKIS 2021 võitja on Liis Pählapuu Eesti Kunstimuuseumi raamatu „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad“ eest.

Liis Pählapuu näituse „Talomuro ilmaruum. Lõuna-Eesti loojad“ avamisel Kumu kunstimuuseumis 21. oktoobril 2021. Endel Apsalon Photography

  • AASTA TEADUSÜRITUS 2021  oli Eesti Meremuuseumi rahvusvaheline konverents “Laevaleidude digitaalse uurimise võimalused”, mille korraldasid Hele Kiimann, Priit Lätti, Liisa Randmaa, Õnne Mets ja Tõnis Veltman.

 

  • MUUSEUMIARENDAJA 2021 tiitel läks Eesti Vabaõhumuuseumile kolhoosi kortermaja projekti eest. Laureaadid on: Dagmar Ingi, Maret Tamjärv, Evelin Värk ja Jaak Kõiva.

  • Eriauhindu anti tänavu välja koguni kaks. RAEL ARTEL  sai eriauhinna esimese tähelepanuväärse püsiekspositsiooni loomise eest Narva Muuseumi kunstigaleriis ja ühe muuseumikogu varjust välja toomise eest.

Eesti Tervisemuuseum pälvis eriauhinna pikaajalise innovatiivse ja teaduskoostööl põhineva näitusetegevuse ning hetkel olulise ja aktuaalse vaimse tervise näituse ja trükise „Palju õnne!“ eest.

  • Eesti Muuseumiühing andis üle Aasta Turundaja tiitli ja selle pälvis Saaremaa Muuseumi meeskond eesotsas Rita Rahuga näituse “Viikingid enne viikingeid” turunduse ning tootearenduse eest.

  • EASi turismiarenduskeskus valis oma Rotilõksu-nimelise eriauhinna laureaadiks Saaremaa Muuseumi, kelle viikingiteemalise näituse rütmis elas kogu piirkond terve aasta. EASi turismiarenduskeskuse direktor Liina Maria Lepiku sõnul avaldas muljet eeskätt haare, millega näituse teemat kogu piirkonna laiema tuntuse ja külastatavuse huvides rakendati. Kõiki kultuuri- ja spordisündmusi tehti aasta läbi viikingite teema-aasta vaimus, toimus reklaamikampaania Eestis, Lätis ja Leedus, kaasati kohalikke ettevõtjaid, korraldati ajakirjanikele pressireise ja külalistele seiklusmängu. Näitus ei jäänud ainult näituse vormi, vaid jõudis hästi jutustatud loona tele-ekraanile. Muuseumi tööl on ka tugev ekspordi mõõde, sest sel aastal toob näituseteemaline konverents siia väliskülalisi ning seejärel on kavas näitus ise Skandinaaviasse viia, sõnas Lepik.

Iga Muuseumiroti kategooria võitjale on välja pandud Eesti Kultuurkapitali rahaline auhind 1300 eurot, mida saab kasutada erialase täiendamise eesmärgil. Kõikidele võitjatele kingiti skulptor Tiiu Kirsipuu pisikesed Muuseumiroti kujud, rändauhinnana jäävad ringlema suured Muuseumirotid parima näituse ja püsinäituse auhinna saajatele.

Ürituse fotogalerii koondub siia https://flic.kr/s/aHBqjzAgf5 Fotode autor on Mikk Otsar.